Skip to main content
search

Интернационалният конкурс Wienerberger Brick Award 20 се проведе за девети пореден път. Събитието предоставя възможност на архитекти и професионалисти в сферата от цял свят да представят своите иновативни концепции с керамични тухли. Целта на конкурса е вдъхновение и подтик към търсенето на нови и дръзки подходи в строителните техники. В тазгодишното издание участие взеха 644 проекти от 55 държави, представени от 520 архитекти. За първи път в историята на събитието, достъпът беше през онлайн лайвстрийм. Наградният фонд възлизаше на стойност от 29,500 €, а отличени бяха екипи в следните пет категории:

  • “Feeling at home”
  • Living together”
  • “Working together”
  • “Sharing public Spaces”
  • “Building outside the box”

Последната категория е с поглед към креативни проекти, които комбинират иновативни приложения на тухли, използването на нови строителни технологии, както и керамична орнаментика по специална изработка.

„Архитектурата има специфична свързваща роля, която координира връзките между хората и инфраструктурата. В градска среда, виждаме нуждата от иновативни подходи, които предоставят креативна атмосфера в строителството на жилищни сгради и офиси“ – това сподели Хаймо Шойх (Председател на Управителния съвет на Винербергер).

Тазгодишното жури на конкурса беше в състав от 5 меджународно признати имена в архитектурата. Важна част от тяхното задание към професионалистите в сферата беше отразяване на тенденциите на пазара и покупателната способност на крайния потребител.

Акценти от тазгодишните победители

В деветото издание на конкурса Wienerberger Brick Award 20 беше отличен проектът на Университета в Силезия (Факултет по радио и телевизия) в състав – BAAS arquitectura (Испания), Grupa 5 architekci (Полша) и Maleccy biuro projektowe (Полша). Той бе награден с две отличия – Гранд Приз и награда в категорията „Sharing Public Spaces”.

University of Silesia Faculty of Radio and Television | победител в категория “Sharing public spaces”

Сградата допълва историческата структура на улицата в Катовице (Полша), пропита с историята на Силезийските въглища. Радикалният, но фин архитектурен подход си проличава в засенчената отворена тухлена решетка, която обгръща скромно съществуваща многофамилна къща на миньори. Постройката приютява и производство на електрически крушки – част от спечелен Европейски проект по архитектура с цел съоръжението да не бъде разрушено.

В категория Feeling at home” спечели проектът на екип от Мексико – „Iturbide Studio“ (Arch.Taller Mauricio, Arch.Rocha Gabriela).

„Iturbide Studio“ | победител в категория „Feeling at home“

Произведение, което преди всичко търси тишина, синтез, непрекъснато, повтарящо се и почти натрапчиво използване на определен материал. Сградите в квартала на разработвания проект в Мексико Сити са предимно едно- и двуетажни. В този смисъл триетажната кула “Iturbide Studio” се откроява много интензивно, свързвайки улицата и приземния етаж със силуета на града, където разнообразните покриви на сградите съжителстват с върховете на дърветата.

В същата категория проектът „Can Jaime i n´Isabelle“ от „TEd´A arquitectes“ (Испания) получи Специалната награда на конкурса.

“Can Jaime i n ‘Isabelle” | Специална награда в категория “Feeling at home”

Разположена на склонен хълм, тази еднофамилна къща интерпретира класическия тип дворна постройка, но по съвременен начин. Архитектурата е изградена върху квадрат, без да се налага стриктно и догматично следване на геометрията. Използването на тухли за изграждането на стените е особено ценно поради факта, че се обособява пространство, с потенциал за приятен микроклимат в различните периоди от годината.

В категория „Living together” бе отличен устойчивият проект “Prototype Village House” – Рафи Сегал, съвместно с Масачузетския Технологичен Институт. Къщата е прототип на достъпна акомодация, чиято модерна и ефикасна архитектура е адаптирана към местните нужди в Руанда. Проектът е отражение на множество изследвания на жилищната типология в региона и представя възможности за сдвояване на къщите, създавайки различни градски модели.

Prototype Village House | победител в категория „Living together”

В категорията „Working together” журито отличи проекта за сграда на Градски Архив в Делфт, Холандия от архитектурното студио Office Winhov (Холандия) и Gottlieb Paludan Architects (Дания). Откритият приземен етаж е в съответствие с ролята на архива като обществена сграда – мястото, където историята среща града. Oт друга страна, „затворените фасади в зоната на архива правят препратка към рафт за книги. Степента на абстракция в силуета на фасадите отговаря на хаптичните качества на тухлите и създава скулптурен пасианс – едновременно затворен и достъпен.

City Archive Delft | победител в категория „Working together”

Библиотеката Maya Somaiya от студио Sameep Padora & Associates (Индия) е проектът, награден от журито в най-иновативната категория на конкурса „Building outside the box. Сградата сякаш „израства“ като естествена извивка от земята. Сложната форма на покрива е постигната с три слоя плитки тухлени керемиди. Те оформят леки сводове, постигащи съвременен дизайн чрез прости материали с местен произход.

Библиотеката “Maya Somaiya” | победител в категория „Building outside the box”

За повече информация посетете www.brickaward.com

Основните изисквания към участниците в конкурса Wienerberger Brick Award 20 бяха свързани с енергоефективно строителство, тенденции към рециклиране, наред със завишените очаквания за естетика. Архитектурата като индустрия е подложена на постоянно покачващите се технически изисквания и строги регулации относно качеството на използваните материали. Представените решения демонстрират лесна адаптивност, новаторски подход в дизайна и разнообразни технически приложения.

Вижте още

Деница Батева

Архитект и мечтател. Вълнува се от устойчиви принципи, социални намеси и новаторски подходи в проектирането, които повишават качеството на средата, в която живеем и творим. Вярва, че архитектурата е средство в услуга на обществото и не бива да говори само на себе си.

Остави коментар

Close Menu