Skip to main content
search

Гипсът се е образувал преди 200 млн. години при пресъхване на моретата и от хилядолетия насам е намерил приложение като водещ строителен материал. Сред най-познатите му приложения при  изграждането на сгради са в плоскостите от гипскартон и гипсфазер. Безценни помощници, носещи всички предимства на сухото строителство, те са основа за довършителните работи, през които преминава строителният процес. Било то за машинно или ръчно нанасяне, следващият ключов гипсов продукт в интериора са мазилките. Те се използват за създаване на гладки повърхности на стени и тавани.

Различават се много видове мазилки в зависимост от вида на свързващите материали – варова, варово-циментна, гипсова, глинена, силикатна и органична мазилка от изкуствена смола. Те се използват при ремонти за изравняване на стени и тавани, при изцяло ново строителство за постигане на гладка повърхност за боядисване или като основа за поставяне на плочки или тапети. Освен това, мазилките защитават вътрешните стени и подобряват регулирането на влагата. Добавените им функции са много – затова искаме да разгледаме оптималните свойства, които могат мазилките да донесат в нашия дом.

Защо да предпочетем гипсовите мазилки?

Гипсът,  или иначе казано калциевият сулфат, е основа за производство на гипсова мазилка. Висококачествен продукт на строителната химия, тя е фабрично подготвен сух разтвор на базата на гипсов прах, пълнители и добавки. Гипсовата мазилка се използва като основа за последващи покрития, латекс или тапети, подови плочки и настилки от природен камък, отопление в стенни повърхности и декоративни финишни мазилки. Тя позволява едновременно да се измазва и шпаклова.

Отличните строително-физични, здравословни и естетически качества, които ни предлагат

  • Пожарозащита

Гипсът осигурява защита от огън клас А, което дефинира материалите, направени с него, като негорими. Причината е, че в кристалната му структура се съдържат две молекули вода. При повишаване на температурата на гипсовата мазилка тя се освобождава, като се образува „стена от пара“. Тя пречи на разпространението на пожара.

  • Комфорт

От голямо значение за комфорта у дома е усещането, което ни дават интериорните повърхности. Това, от своя страна, пряко зависи стойността на коефициента на топлопроводност на материалите. Например, гипсовите мазилки могат лесно и бързо абсорбират топлината. Това води до уеднаквяване на температурата на стените и на въздуха в помещението, което създава балансирана среда и усещане за комфорт. Гипсовите повърхности наподобяват топлината на дървените елементи в интериора и създават приятни за допир повърхности, които са комплимент за сетивата.

  • Здравословна среда

Нека започнем с това, че гипсът има същото pH като това на човешката кожа. Това го прави изключително щадящ към човека и средата, която обитава. Гипсовите мазилки са без миризма, не дразнят кожата и не съдържат токсични газове. Освен това, те регулират климата чрез паропропускливостта си.

Гипсовите мазилки „Кнауф“ са продукт без вреда за човешкото здраве.

Те са категоризирани със Сертификат за биологична безопасност от Института по строителна биология в Розенхайм, Германия. Доказано е, че гипсът не отделя никакви вредни вещества и изпарения в жилищната ни среда.

  • Технически предимства

Леката мазилка „Кнауф“ има изключително ниска разходна норма. Тя съкращава времето за изпълнение между 2 и 3 пъти, като при стандартни условия на строителство са необходими от 10 до 14 дни за изсъхване. За сравнение, при циментовите мазилки това време достига до 28 дни.

Благодарение на съдържанието на перлит гипсовата мазилка има изключително ниско обемно тегло, сравнена с други варови или циментни мазилки. Това е огромен плюс както за удобството и бързината на работа, така и при строителството на високи сгради. Употребата й може да доведе до сериозно олекотяване на конструкцията.

Освен това, гипсовите мазилки се свиват незначително при изсъхване – 6-8 пъти по-малко от варо-циментовите. Това прави възможна перфектна гладкост и така желаното декоративно структуриране.

  • Приложение

Гипсовите мазилки намират приложение в цялата сграда – от мазето до тавана. Устойчиви са на износване, което е ключово изискване за обществени сгради с голям поток от хора, училища, детски градини и др. Забиването на гвоздеи и монтажът на дюбели не биха нарушили нейната цялост, което ще улесни закачането на мебели и декорирането на помещението. Гипсовите мазилки са приложими и в мокри помещения, като там задължително първо се грундират.

Перфектно покриване, постоянно качество, висока здравина, липса на пукнатини, плътност…

Екипът на Кнауф е извлякъл всички ползи на природния гипс, за да разработи перфектните гипсови мазилки, подходящи за всяка стена и таван. В зависимост от материала на основата за полагане, функцията на помещението и всички специфични изисквания, експертите предлагат различни системи за обработка на всякакви повърхности. Освен ръчни мазилки, Кнауф произвежда и машинни, които се отличават с изключителна бързина и удобство за работа. Те са развити, така че да отговорят на съвременните изисквания и възможности на техниката, логистиката и строителния процес.

Както продуктите от природен, така и тези от технически гипс носят редица предимства за хората, които работят с тях или ги ползват като обитатели. Разгледайте повече за техните приложения тук.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu