Филмовият фестивал „Master of Art“ е единствено по рода си културно събитие за документални филми за изкуство и е фокусиран върху различните артистични подходи в него. Целта на платформата е да покаже документални филми, представящи талантите и творческия процес в няколко направления. Тази година в категория „Архитектура“ влизат четири филма, разказващи за архитектите Франк Лойд Райт, Алвар Аалто, Бярке Ингелс, както и за „Прора“ – колосалния курорт от епохата на Третия Райх.

ФРАНК ЛОЙД РАЙТ: ФЕНИКСЪТ ОТ ПЕПЕЛТА

Германия (2020), 52 мин.; реж. Зигрид Фалтин

Филмът разказва за най-известния американски архитект и показва за пръв път много неизвестни до днес кадри. Райт е бил гений, почитан учител (но и провален бизнесмен), създал архитектурни икони. В период от 70 години той проектира над 1000 сгради, от които 500 построени. По-миналата година осем от тях бяха включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тук можете да прочетете още за творбите на Райт.

Знаете ли каква е уловката в заглавието?

Тежък момент в живота на Райт е умишленото опожаряване на дома му в Талиесин и убийството на любимата му Мейма Ботуик (както и още шестима души) в него през 1914 г. Въпреки ударите на живота големият архитект никога не се отказва. Той е гений, чийто живот може да бъде сюжет за игрален филм. А и нека не забравяме, че е послужил за вдъхновение за героя на Хауърд Роурк в романа на Айн Ранд „Изворът“.

 • 24 април, 2021, Кино Одеон, 17:30 ч.
 • 25 април, 2021, Кино Люмиер, 18:30 ч.
 • 26 април, 2021, Еuro Cinema, 18:00 ч.
 • 27 април, 2021, Кино G 8, 18:15 ч.
 • 30 април, 2021, Кино G 8, 17:15 ч.

АЛВАР ААЛТО

Финландия (2020), 103 мин.; реж. Вирпи Суутари

Филмът представлява завладяващо пътуване под формата на документален филм из живота и творчеството на единия от най-великите архитекти на модерното движение. За пръв път бива разкрита съкровената любовна история между него и съпругата му – арх. Айно Аалто. В тяхната философия „малкият човек“ винаги намира своето място в центъра. Филмът ни запознава с турбулентната история на модернизма и ни среща с Льо Корбюзие, Ласло Мохоли-Наги, както и с Рокфелер. В него се разглеждат проектирани от Аалто и съпругата му сгради във Финландия, Русия и Франция. Тук можете да прочетете още за творбите на Аалто.

 • 23 април, 2021, Дом на киното, 18:30 ч.
 • 27 април, 2021, Кино Люмиер, 18:00 ч.
 • 29 април, 2021, Кино Одеон, 18:00 ч.

БЯРКЕ ИНГЕЛС: ДА СИ НАПРАВИШ ПЛАНИНА

Дания (2020), 52 мин.; реж. Каспар Аструп Шрьодер и Рике Селин

През 2011 г. студио BIG печели конкурс за голям завод за преработка на отпадъци с цел извличане на енергия, със ски писта на покрива си. Този проект в голяма степен помага на Бярке Ингелс да се превърне в един от най-известните съвременни архитекти. Целият процес от пробите до реализацията на визионерския проект е заснет с камера, а с това откриваме и огромните предизвикателства, свързани с него:

Как въобще могат да се съчетаят завод за отпадъци и ски писта? Докъде е готов да стигне собственикът на завода? И доколко може да се наложи архитектът, когато всичко е уговорено и извършено?

 • 24 април, 2021, Кино G 8, 16:15 ч.

КОЛОСЪТ ПРОРА

Германия (2019), 100 мин.; реж. Нико Вебер

Колосът на остров Рюген – почивната станция „Прора“ е считана за една от най-дългите сгради в света. Тя е построена в годините на Третия Райх по идея на самия Адолф Хитлер, а след войната е превърната в една от най-големите казарми на ГДР. Днес комплексът е частично изоставен. Филмът разказва не просто историята на историческите трансформации – от Хитлер през Хонекер и Студената война до днес. Той разхожда зрителите из мащабния комплекс, разкривайки историческите пластове и показвайки неочаквани връзки между обществата на миналия век и феномена на масовия туризъм. Преди време ви разказвахме за мащабния комплекс – прочетете повече в тази статия.

 • 28 април, 2021, Дом на киното, 18:15 ч.
 • 23 април, 2021, Кино Люмиер, 20:00 ч.

Филмовият Фестивал „Master of Art“ се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, НДК и Фондация “Master of Art” с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична Община, Фондация “Америка за България” и Националния Филмов Център. Фестивалът набира средства от такси за участие, финансови приходи от спонсорства, дарения, реклама и продажба на билети.

Разгледайте пълната програма на сайта на Master of Art.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Офисът след ковид – хибриден и високотехнологичен
Арх. Ива Цаловска в интервю за бъдещето на офисите след коронакризата

Темата за това какво ще се случи с офис сградите и пространствата след коронавируса вълнув…