Skip to main content
search

Европейската комисия и Фондация “Мис ван дер Рое” обявиха финалистите в най-престижните архитектурни награди за архитектура на континента, които ще се борят за големия приз. От първоначалните 362 номинирани творби, разкрити миналия октомври, са избрани само седем проекта – пет в категория Architecture (архитектура) и два в категория Emerging (за млади специалисти). Всички български предложения за наградата отпаднаха на миналия етап на селекция.

 Четете тук: Осем сгради представят българската архитектура на престижните награди Мис ван дер Рое

Какво е общото между отличените проекти?

Изборът на седемте творби-финалисти е свързан с техния локален принос. Всички те са примери за резултат от  успешни местни градски политики и подобрение на условията на живот в по-малки общности. Журито смята също, че те имат потенциала да се превърнат в по-масови европейски модели за намеси в подобни региони или поне да поощрят появата на такива. 

Общото между всички проекти е, че те създават приобщаваща и висококачествена среда за живот.

В официалното изявление се казва още: “повечето от тях трансформират и подобряват условията на доста малки общности на места, които са преминали през различни процеси на забрава: бивши индустриални зони и малки градове… Седемте проекта надхвърлят парадигмата на устойчивостта и отличават достойнството на ежедневната архитектура, местата, които обитаваме и където се учим, където се срещаме, обсъждаме и се забавляваме.“

Plato – галерия за съвременно изкуство в град Острава, Чехия

архитекти: KWK Promes, категория: Architecture

Галерията за съвременно изкуство Plato е най-новата глава в историята на преустройството на чешкия град Острава. Градът е прегърнал ерата на постиндустриална трансформация и с различни инициативи започва да се превръща във все по-важен културен център в региона.

снимка: Juliusz Sokotovski

Галерията Plato от архитектурното студио KWK Promes представлява пример за опазването и адаптацията на индустриалното наследство. Комплексът успешно съчетава минало и настояще, вътре и вън, изкуство и архитектура. Възстановената сграда има потенциала да се превърне в нова забележителност за Острава, притегателен център както за местните, така и туристите.

 Четете тук: Нови музеи, реконструкции, мащабни проекти. Как Унгария (пре)разказва история чрез архитектура?

Study Pavilion в кампуса на Техническия университет в Брауншвайг, Германия

архитекти: Gustav Düsing & Max Hacke, категория: Architecture

снимка: Iwan Baan

Новият учебен павилион в кампуса на Техническия университет в Брауншвайг преосмисля ролята на сградите в образованието. Архитектите създават иновативно и инклузивно пространство, което насърчава разнообразните дейности на студентите и осигурява гъвкава среда за групова работа, семинари, лекции и почивка. Ключов принцип в дизайна на учебния павилион е неговата плоска пространствена йерархия, насърчаваща обмена на знания, работата в екип и интеракцията между студенти и преподаватели във факултета, позволявайки постоянна реконфигурация на плана.

Училище Reggio в Мадрид, Испания

архитекти: ANDRES JAQUE / OFFICE FOR POLITICAL INNOVATION, категория: Architecture

Дизайнът на училището в Мадрид стъпва върху идеята, че архитектурната среда може да породи у децата желание за изследване на света около тях. Училището представлява сложна екосистема, която позволява на учениците да имплементират в своето образование процеси на самостоятелно и колективно експериментиране.

снимка: Jose Hevia

В контекста на Южна Европа, където високотехнологичните устойчиви решения са достъпни главно за високобюджетни, корпоративни или държавно финансирани сгради, училището успешно разработва стратегия с нисък бюджет, за да намали своя екологичен отпечатък.

Реставрация и адаптация на манастир Saint-François в Сент-Люси дьо Талано, Франция

архитекти: Amelia Tavella Architectes, категория: Architecture

Френското студио Amelia Tavella Architectes реновира и разширява манастир от XV-ти век на остров Корсика, добавяйки перфориран обем с медна облицовка. Построен през 1480 г., частично разрушеният манастир Св. Франсоа е разположен на хълм с изглед към село и планински пейзаж. Увлекателният материален език на проекта придава на разширението характерна визия и го превръща в умел пример за адаптация на културното наследство.

снимка: Thibaut Dini

Урбанистичен проект Hage в Лунд, Швеция

архитекти: Brendeland & Kristoffersen architects, категория: Architecture

Råängen, в превод „дива поляна“ от шведски, е нов проект за градско развитие на североизточната част на град Лунд в Швеция. Върху земеделска земя с площ от 10 хектара ще се реализира развитието на квартал с нови жилища, изследователски съоръжения и паркове.

снимка: Peter Westrup

В основата на този проект стои фундаменталния въпрос за изграждането на нова общност. Проектът за новия квартал започва със създаване на нова обществена градина. Създадена от сътрудничество с норвежките архитекти Brendeland & Kristoffersen, градината е първият постоянена обект, реализиран в новия квартал.

Библиотеката Gabriel García Márquez в Барселона, Испания

архитекти: SUMA arquitectura, категория: Emerging

снимка: Jesus Granada

Библиотеката Гарсия Маркес се позиционира почти веднага като международен еталон за обществена сграда, благодарение на редицата признания, награди и отличия. За тези отличия най-голям принос има комбинирането на набор от принципи във функционирането и изграждането и, които я превръщат в архетип на библиотеката на бъдещето. Тя внедрява строителни системи с ниско въздействие върху околната среда, усъвършенствани пасивни стратегии за контрол на климата, интеграция между сградата и града, функционална гъвкавост за провеждане на различни събития и адаптиране към нови изисквания, които могат да възникнат, създавайки впечатляващо пространствено и естетическо въздействие.

Площад и туристически офис в Пиодао, Португалия

архитекти: Branco del Rio, категория: Emerging

снимка: Frederico Martinho

Студиото в Коимбра, водено от Жоао Бранко и Паула дел Рио, преосмисля офиса за туризъм и площада на Конего Мануел Фернандес Ногейра в гр. Пиодао – отворено и равно пространство. Проектът придава единна визия на целия комплекс, възстановявайки площада като пространство за пешеходци. Чрез внедряване на растер от местни черешови дървета и нов паваж от ескус, без издигания или бордюри, проектът се справя с формалната сложност на пространството. Проектът включва и реновация на сградата на туристическия офис като при него архитектите премахват ненужни елементи и използват местни материали, за да създадат хармонична среда. 

Какво предстои от тук нататък?

Двамата носители на наградата EUmies в двете категории ще бъдат обявени на 25 април у CIVA, Брюксел, след като членовете на журито с председател Фредерик Друо посетят всеки от седемте финалисти. Официалната церемонията по връчване на наградите ще се състои на 14 май в Павилиона на Мис ван дер Рое в Барселона, съпроводено с конференции и дебати. Тогава ще се състои и откриването на изложбата, представяща всички проекти, избрани за наградата по случай откриването на Барселонските седмици на архитектурата.

От няколко години наблюдаваме тенденция журито да номинира проекти, които използват иновативни и устойчиви подходи, с високи естетически качества и социална отговорност. Номинациите включват проекти, които активно обединяват общността и се адаптират към изменящите се социални и екологични предизвикателства. Бъдещите финалисти се очаква да продължат да диктуват архитектурната сцена с иновативни решения и ангажираност към устойчиво обществено развитие. 

 Четете тук: Какви проекти и тенденции отличи петото издание на Българските архитектурни награди?

В контекста на смислени проекти с добър дизайн, качествена реализация и принос за социално развитие в различни краища на Европа, няма как да не направим паралели с местната реалност, която трудно успява да се впише в по-големите течения в европейската архитектура. Въпреки това в тазгодишните номинации се наблюдаваха малки проекти, които, надяваме се, са индикация за стъпки в правилната посока.

 

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu