Skip to main content
search

Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура, наричана също “Mies van der Rohe”, е една от най-престижните награди в архитектурния свят. Тя се връчва на всеки две години и има за цел да отличи проекти, които демонстрират висок стандарт на архитектурно майсторство, съчетавайки иновативен дизайн, технически постижения и устойчивост

Тази година от сградите, номинирани от САБ и КАБ, са одобрени пет проекта, а останалите три са номинирани от независими организации, поканени от фондация “Мис ван дер Рое”.  Осемте проекта ще представят българската съвременна архитектура на наградите. Това е едва първият кръг от общо 3, където общия брой на номинираните проекти от цяла Европа достига 362. Предстои селекцията на 40 от сградите, които съставляват ‘дългия списък’, подбран от международно жури. До сега само една наша номинация достига до дългия списък на журито, а именно жилищна сграда “Жаклин” на Аедес Студио през 2009 г. Нека разгледаме по-подробно тазгодишните осем проекта и техните архитектурни качества, които ги извеждат на европейската архитектурна сцена.

Карин дом, Варна

Unas studio

Карин Дом е проект, който печели миналогодишните Български архитектурни награди. Сградата е един от малкото успешни примери у нас реализирани след международен архитектурен конкурс. Основна цел е изграждането на сграда, която да предоставя професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства. 

Умел подход успява да интегрира сградата в сложен урбанистичен контекст и същевременно с това оставя връзката с природата като водеща характеристика. Това се отразява както в интериора, така и в облика на сградата. Голям атриум свързва различните етажи и служи като място за непринудени срещи, а останалите пространства балансират между фиксирани и гъвкави такива. Помещенията са естествено осветени, благодарение на голямото остъкляване, което същевременно открива гледка към двор с дългогодишни дървета. Карин Дом съчетава минималистична естетика и практичност.

Четете тук: Новата сграда на Карин дом – пример за съвременна архитектура

Частна къща, Созопол

Simple Architecture

Проектът представя симбиоза между съвременен дизайн и вдъхновяващ морски пейзаж. Крайният минималистичен резултат става още по-впечатляващ, като се вземе предвид, че той е реализиран след трансформация на вече съществуващата къща, която е в битов стил. Въпреки семплите форми и изчистени линии, архитектурата се отличава с експресивни детайли и интересни акценти. Общата бяла тоналност е разчупена чрез игра с различни повърхности, материали и светлина. Проектът също така се фокусира над функционалността на сградата. Всеки дизайн и архитектурен елемент се проектира с оглед на оптимизиране на функциите и удобствата за потребителя. Така се постига успешна хармония между облик и функция. 

Четете тук: Бял минимализъм на брега на Созопол

Реновация на улица “Алеко Константинов”, Бургас

Urbana Architects

Улица “Алеко Константинов” в град Бургас е оформена от търговски партери и временни павилиони, които според архитектите, ограничават развитието на нейния пълен естетически и функционален потенциал. Проектът представлява цялостна реконструкция на улицата и установяване на връзка с пешеходната зона по улица “Св. Св. Кирил и Методий” в сърцето на града.

Основна цел е постигането на хармонично обществено пространство. Проектът включва зелени насаждения, зони за отдих, и пътеки, които се сливат с модерни удобства. Със своя павилион за народни занаяти, проектът предлага и пространство за културни събития и изложби. Дизайнът е интегрирана част от обновяването на града и от цялостния процес за подобряване на градската среда и културния живот в района.

Културен информационен център “Мелница”, Кърпачево

Studio Nada

Проектът се фокусира върху реставрацията и адаптацията на стара мелница, която е построена през 1933 г. в село Крушуна, но впоследствие преместена в село Кърпачево. Основната цел на проекта е превръщането на сградата в културно-информационен център, като се запазва и интегрира “суровата” естетика и автентичност на оригиналната структура

Проектът се основава на принципите на “честна” намеса и устойчива архитектура. Реставрацията включва ‘рециклиране’, използване на естествени строителни материали и локални ресурси с цел постигане на максимална устойчивост и ефективност. Играта с контрастите между старо и ново, тъмно и светло, топло и студено, създава атмосфера на хармония и автентичност.

Четете тук: Село Кърпачево – където историческите сгради живеят втори живот

Офис сграда “МИР”, София

Bureau XII

Сградата “Мир” се намира в централната градска част на София, разположена на мястото на бившето кино “Мир”, от където идва името и на самата сграда. Достъпът е умело решен чрез изграждането на разчупена “пиаца”, която свързва сградата с улицата и служи като обществено пространство – подход за разпределянето на човекопотока, решен по интересен начин.

Фасадата на сградата е комбинация от видим бетон и метални елементи – съвременен подход, контрастиращ на историческия контекст и заобикалящата го среда. Хитро решение се явява калканът, който играе роля на”бонус фасада”. Архитектурното решение съобразява мащаба на улицата и съседните сгради. Проектът включва вертикални градини и зелен покрив, който предоставя на обитателите възможност да се насладят на зеленина без да напускат сградата.

Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле”, Бургас

MOTTO

“Ченгене скеле” се намира в близост до едноименното рибарско градче в покрайнините на Бургас. Комплексът е известен със своята атмосфера, която съчетава природна красота, история и съвременни туристически удобства. 

Архитектите създават ново публично пространство, което да активира рибарското наследство чрез оформяне на съвременни пространства за неговото популяризиране. Туристическият комплекс има за цел да развие и богата културно – образователна и развлекателна програма. 

Експозиционният етнографски комплекс включва три изложбени сгради, външни изложбени площи и приемна сграда, която също функционира като кафене. За изграждането на трите обема се използват дървени и ламаринени материали. Входовете имат преходни полупокрити пространства с витрини и декорации, които въвеждат посетителите в експозициите. Комплексът предоставя многопластови преживявания чрез интересни изложби, работилници и преживявания, които целят подобряване на информираността на децата относно негативните последствия на човешката дейност върху климата и начините за справяне с тях.

Комплексът също така печели награда от бургаския конкурс „Архимория 2021“, специално отличие в конкурса „Български архитектурни награди 2021“ и първо място в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“ в конкурса “Сграда на годината 2021“.”

CAMPUS 90, Варна

E-Arch Studio

Сградата се намира до два оживени градски булеварда като приобщава функциите на студентско общежитие и хотел и представя пространства за обществено обслужване и комуникация. 

Първоначалната идея е изграждане на офис сграда, която впоследствие обаче е трансформирана и се опитва да сложи фокус върху образование и обществени дейности. Тя съчетава модерен дизайн с функционалност и устойчивост по отношение на енергийна ефективност и екологичност.

Различните по пространствено оформление комуникационни общи площи в студентските общежития създават възможност за обмен на идеи и запознанства между жителите в различни социални среди. През летния сезон общото пространство на партера се превръща в голяма градина, докато през по-студените сезони дава възможност за организиране на събития на закрито. Функционалните схеми са разразработени така, че да осигуряват гледки към морето и градската панорама. Жилищните единици за студенти са проектирани за лесно преустройване от двойни в единични стаи.

Фактът, че тази сграда печели наградата “Златен отвес”, свидетелства за високата стойност и признание, което тя получава от страна на архитектурната общност.

Реставрация и социализация на Централна минералня баня, Банкя

Georgiev Design Studio

Проектът има за цел да консервира, реставрира и социализира историческата сграда на банята в Банкя, запазвайки нейната оригинална функция като балнеолечебен център и подобрявайки експлоатационните и условия.

Същността на проекта се фокусира върху запазването на архитектурните характеристики на сградата и връщането на фасадите й към тяхната оригинална визия, като се съхранява автентичността на сградата както в интериор, така и в екстериор. Проектът успешно интегрира културното-историческото наследство и дава възможност за развитие на ценния и все още не напълно осъзнат ресурс на софийската минерална вода. Примерът е един от малкото през последните години, които подхождат комплексно и последователно към въпроса с ценността на културното наследство и се опитва ефективно да го интегрира в съвременния начин живот.

Четете тук: Новият живот на минералната баня в Банкя

Всяка една от номинациите свидетелства за прогрес в българската архитектура, който се отразява във все повече проекти. Наблюдаваме подходи, които включват отношение към контекста, средата и историческата стойност, както и опити за търсене на устойчиви решения. Голяма част от проектите се съобразяват със заобикалящата градска тъкан и допринасят за развитието на общностите и градовете. Те се отличават и със съвременни материали и подходи, което показва, че българските архитекти не изостават от съвременните течения. 

Както заключихме и при анализа на Българските архитектурни награди, трябва да имаме предвид, че съвременната българска архитектура продължава да бъде фрагментирана и подобни проекти са по-скоро спорадични. Фактът, че повечето проекти в този списък имат обществена насоченост – развиват улици, исторически обществени сгради, сгради със социална функция и т.н. обаче показва че промените започват да се случват и у нас. Ще продължим да следим развитието на българската архитектура и пътя на номинираните проекти на най-престижния европейски архитектурен форум.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu